חשיבה יצירתית

האם יצירתיות היא תכונה מולדת או תחום שניתן לפתחו?

חשיבה יצירתית הינה חשיבה עם דמיון. היא מניבה רעיונות חדשים, דרכים חדשות להתבוננות בדברים ואף מקשרת בין דברים או בין רעיונות אשר קודם לכן לא היה קשר ביניהם. וכדי לאפשר קשר כזה היא מטבעה בלתי-רציפה ואפילו קופצנית.

אדוארד דה בונו הגדיר את חשיבות החשיבה היצירתית:כמפתח לשיפור, תכנון, פתרון בעיות, שינוי, וכלי ליצירת רעיונות חדשים.

למה בעצם צריך חשיבה יצירתית?

חשיבה יצירתית בארגון מאפשרת התמודדות עם שינויים שונים-שינויים טכנולוגיים, שינויים במבנה הארגוני, שינויים בתרבות הארגונית ועוד. בעצם פיתוח חשיבה יצירתית בארגון תאפשר לעובדים להיות גמישים, נכונים להתמודד עם מצבי שינוי וסבלניים כלפי אי ודאות. ארגון המטפח חשיבה יצירתית יוכל למצוא פתרונות מקוריים לטיפול בלקוחות, יוביל במתן שירותים חדשניים, וביצירת מוצרים שונים מאלה של המתחרים.

האם בעסק קטן יש צורך לאמץ עקרונות לחשיבה יצירתית?

אכן, בעל עסק קטן צריך להיות קשוב לצרכי השוק ולחשוב כל הזמן איך להפתיע ולחדש, ולהשקיע את מירב המאמצים שלו בפיתוח דרכים יצירתיות כדי להצליח בשוק משתנה, תובעני ותחרותי ביותר.

החדשות הטובות הן שניתן בהחלט לאמץ עקרונות של חשיבה יצירתית, תרגולם יאפשר לנו שיפור ניכר ביכולות.

אז איך מתחילים לייצר חשיבה יצירתית?

חשיבה יצירתית מתחילה מהיכולת להתבונן במבט שונה על המציאות.

דוגמא קלאסית : תום סוייר הפך את העבודה השחורה שהוטלה עליו (צביעת הגדר), לזכות עליה שילמו לו חבריו

בעצם אנו יוצרים לעצמנו מחסומים לחשיבה יצירתית ע"י כך שאנו בוחנים כל סיטואציה בתבניות הקיימות של חשיבה אנכית (דבר גורר דבר בצורה סדירה). פוסלים מיד אפשרויות חדשות שחולפות במוחנו (זה לא יעבוד, יקר מידי, מסובך מידי..) וחושבים בצורה דיכוטומית (או/או).

כשלב ראשון בכל אתגר עמו מתמודדים – יש להעלות חלופות רבות, בלי שיפוט או פסילה שלהן, להעז להציע חלופות/פתרונות בלי לבחון את מידת ישומן ולאפשר חשיבה חופשית ואפילו פרועה.

ניתן לעשות זאת לבד או בקבוצה בהליך שנקרא "סיעור מוחות" בו נזרקים לחלל החדר רעיונות רבים כשהכלל המנחה הנו – לא לפסול אף רעיון ולא לנתח את מידת היכולת לממשו. הקבוצה באינטראקציה הנוצרת בין חברי הקבוצה מייצרת כר ליצירת רעיונות רבים.

בתום התהליך הקצר (הקצוב בזמן) יש מקום לסינון הרעיונות לכאלה הניתנים ליישום מידי וכאלה הדורשים בחינה נוספת ואף גישות חדשות שעלו במהלך המפגש אותן יש לבחון בעתיד.

הסיכוי להגיע לפתרון יצירתי כשיש בידנו חלופות רבות עולה לעין שיעור.

במהלך השנים בהם אני מייעצת לעסקים ויזמים נוכחנו כי שיטה פשוטה זו מאפשרת להגיע לפתרונות מעניינים וחדשניים.